Во пресрет на големиот македонски празник – Илинден, делегации од Општина Кочани, Сојузот на борците од НОВ и од политички партии положија свежо цвеќе на Споменикот на Слободата и на Спомен-обележјето на Никола Карев во месноста Свиланово.

– Славејќи ги двата Илиндена, од 1903 и од 1944 година ги спојуваме стремежите на старите и новите илинденци кои нè водеа по патот за создавање на нашата современа држава. Илинден е мотив за сите генерации нашата држава да  ја градат како заеднички дом на сите граѓани без разлика на верската, националната и етничката припадност. На сите граѓани им го честитам Денот на Републиката и им посакувам просперитетна иднина –  порача градоначалникот на Кочани, Николчо Илијев.

Во месноста Свиланово, на спомен-обележјето на претседателот на Крушевската Република, Никола Карев, присуствуваше и делегација од Општина Чешиново-Облешево, со градоначалникот Горанчо Крстов.