7 април (петок) 

8:30 ч.  Подигање на знаме

Прием кај градоначалникот

10:30 ч.  Мултикултурен центар, мала сала

Ликовна работилница со ученици Роми и Македонци од основните и средни училишта во Општина Кочани 

12 ч.       Мултикултурен центар, мала сала

Културно-уметничка програма „Заедно можеме“

  • Обраќање на Градоначалникот
  • Настап на ученици од ОУ „Раде Кратовче“
  • Репортажа за Ромите;
  • Доделување благодарници на ромски здруженија за придонес и соработка со Општината;
  • Прогласување на најдобрите литературни творби по распишан конкурс на темите  „Да се биде Ром“ и „Соживот“ и читање на наградените творби;
  • Разгледување на делата од ликовната работилница

17:30 ч. Мултикултурен центар, мала сала

ЦК „Светла иднина“

–  Трибина: Состојбата на Ромите на ромската заедница – проблем и предизвик;

– Наградување на најдобрите ученици од основните и средни училишта

Здружение на солидарност „Анка“

Хуманитарни активности во насока на подобрување на состојбата на  социјално загрозените семејства – Роми