Поради неповолната временска прогноза, не се изврши најавеното прскање од земја за заштита од комарци, поради што оваа активност се одложи за 22 и 23 мај 2020 г.  (петок и сабота).

Ова е првата фаза од дезинсекцијата со која ќе бидат опфатени 300 хектари  од градското подрачје на Кочани и селата: Тркање, Мојанци, Горни и Долни Подлог, Грдовци, Прибачево и Оризари.

За третманот против комарците ќе се користи препратот аква к-отрин со активната супстанција делтаметрин, широкоспектарен инсектицид за третирање комарци одобрен од Бирото за лекови.

Граѓаните што одгледуваат пчели потребно е да ги преземат потребните заштитни мерки за време и по третирањето на подрачјето.

Прскањето ќе го врши екипа од Центарот за јавно здравје – Кочани.

Во случај на неповолни временски услови, дезинсекцијата ќе се одложи за следниот поволен период.