Поради временските неприлики, најавеното прво авионско третирање на комарци во Кочани е презакажано за в четврток, 22 јуни во раните утрински часови.

Авиотретирањето против комарци ќе го извршат стручни екипи на Друштвото за авиоуслуги „Бониер“ од Куманово. Ќе се прска со еколошко средство за  уништување  комарци – широкопојасен инсектицид за третирање на комарците, одобрен  од  Бирото за  лекови. Со авиотретирањето  ќе   бидат опфатени површините во градското подрачје на  Кочани  и  низинските села  што припаѓаат  на територијата на  Општина  Кочани.

Потребно е пчеларите да ги преземат потребните заштитни мерки за време и по третирањето на подрачјето.

Доколку се неповолни временските услови (ветер, дожд), третирањето ќе се одложи за наредниот ден.