Warning: filemtime(): stat failed for /home/kochany58/public_html/wp-content/uploads/2018/04/Општина-Кочани-56.jpg in /home/kochany58/public_html/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/helpers/MultiViewOptions.php on line 1952

Советот на Општина Кочани одржа свечена седница по повод Петровден, празникот на Кочани, на која беа доделени највисоките општински награди.

Наградата за животно дело годинава постхумно ја доби д-р Константин Апостолов од Кочани, угледен и почитуван македонски и британски научник и истражувач во микробиологијата и вирусологијата. Апостолов (1933 – 2008) бил член на надворешниот работен состав на МАНУ, предавач и консултант во Институтот за вирусологија во Кралската медицинска академија во Лондон и истакнат активист на македонската заедница во британскиот главен град.

Наградата ја прими неговиот прв братучед, Кирил Ефремов, кој ја пренесе личната и благодарноста од децата на Апостолов коишто живеат во Лондон.

Одборот за доделување награди му ја додели Наградата за значајни остварувања на ГФК „Осогово“, со образложение дека во изминатата натпреварувачка 2016/2017 година „Осогово“ ја оствари повеќегодишната амбиција за повисок ранг на натпреварување со директен влез во Втората македонска фудбалска лига, преку одигрување на 27 натпревари, со 20 победи и постигнати 63 голови. Наградата е парична и изнесува пет просечни плати исплатени во претходните три месеци во Република Македонија.

На свеченоста по повод Петровден празнично излагање имаше градоначалникот на Општина Кочани, Ратко Димитровски, а на првенците на генерацијата од основните и од средните кочански училишта и на првонаградените на државни натпревари им беа доделени награди.