Select Page

еднакви можности

Националната федерација на фармери организира работилница за руралната жена

Националната федерација на фармери организира работилница за руралната жена

Во организација на Националната федерација на фармери на Македонија, в петок на 29 ноември 2019, со почеток во 14 ч., во салата на Советот на Општина Кочани ќе се одржи работилница со жените од руралните места во Кочанско. На средбата ќе биде презентирана мерката 115...

„Ноември – месецот на машкото здравје“ одбележан со предавање за ракот на простата

„Ноември – месецот на машкото здравје“ одбележан со предавање за ракот на простата

Во рамките на одбележувањето на „Ноември – месецот на машкото здравје“, Здружението за борба против сите видови рак „Борка – за секој нов ден“ и Комисијата за еднакви можности на жените и мажите од Кочани организираа едукативно предавање за ракот на простата. –...

Кочанските борки чекореа против ракот на дојка

Кочанските борки чекореа против ракот на дојка

Кочанскиот огранок на Здружението „Борка“  ѝ се придружи на розовата прошетка под мотото „Напред розово 2019 – чекори против ракот на дојка“, настан што по 11. пат се одржа во Скопје. – Идејата е низ пешачење од неколку километри да се подигне свеста за важноста од...

Во рамките на деветтиот Пролетен крос – трка за поддршка на женското здравје

Во рамките на деветтиот Пролетен крос – трка за поддршка на женското здравје

В сабота, на 1 јуни, со почеток во 8 часот, на стадионот „Никола Мантов“ ќе се одржи деветтиот Пролетен крос.Сојузот на училишни спортови на Кочани, како организатор, најавува учество на повеќе од 500 ученици од  основните и средните училишта.Првпат во...

По повод 8 Март – дебата за родовата еднаквост со кочанските средношколци

По повод 8 Март – дебата за родовата еднаквост со кочанските средношколци

По повод 8 Март, Меѓународниот ден на жената, Средното општинско училиште „Љупчо Сантов“ и Општина Кочани организираа дебата на тема „Размислувај еднакво, гради паметно, со иновација за промена“, што претставува овогодишна глобална тема за празникот и на...

За Меѓународниот ден на жената – Општина Кочани обезбеди парична помош за жена

За Меѓународниот ден на жената – Општина Кочани обезбеди парична помош за жена

Градоначалникот на Општина Кочани, Николчо Илијев го прифати предлогот на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите, по повод 8 Март, да додели финансиски средства на жена, мајка, која има потреба од помош.– Сметам дека на Меѓународниот ден на...

Поддршка од ЗЕЛС за Комисијата за еднакви можности

Поддршка од ЗЕЛС за Комисијата за еднакви можности

Заедницата на единиците на локална самоуправа на Македонија дава целосна поддршка за активностите на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите во Кочани, особено што таа е меѓу поактивните во државата и веќе има реализирано поголем број мерки од...

Родово одговорните искуства на Општина Кочани претставени пред здруженија од Молдавија и Албанија

Родово одговорните искуства на Општина Кочани претставени пред здруженија од Молдавија и Албанија

Општина Кочани беше домаќин на претставници од граѓански организации од Молдавија и Албанија кои се вклучени во проектот „Промоција на родово одговорни политики во Југоисточна Европа и Република Молдавија“, што со поддршка од UN Women се реализира во...