По иницијатива на Општина Кочани и наставниците по физичко и здравствено образование, се организира турнир во шах за учениците од основното образование.

На првиот училиштен турнир во шах, триесетина ученици одиграа симултанка со кочанскиот интернационален мајстор во шах, Ванчо Стаменков.