Во организација на Сојузот на училишен спорт – Кочани, а под покровителство на градоначалникот на Општина Кочани, Ратко Димитровски, на почетокот на пролетта, на Градскиот стадион „Никола Мантов“ се одржува Пролетниот крос.

Покрај ученици од општинските основни и средни училишта, на Пролетниот крос учествуваат и возрасни граѓани. Општина Кочани обезбедува награди за најуспешните.