Кога дозволуваат зимските услуви, вљубеници во скијањето и Општина Кочани, на Пониква организираат „Осоговски слалом“.

По патеката бр. 3 се скијаат натпреварувачи во неколку категории: цицибани, пионери, помлади младинци, постари младинци и студенти. За голем дел од нив патеката е голем предизвик да ги покажат своите знаења, техники и скијачки вештини. За најуспешните, Општина Кочани обезбедува награди.

„Осоговскиот слалом“ започна да се организира од 2013 година.