Денеска, во раните утрински часови беше спроведено првото авионско третирање против комарци во Кочани. Авиотретирањето го извршија стручни екипи на Друштвото за авиоуслуги „Бониер“ од Куманово, користејќи еколошко средство за уништување комарци – широкопојасен инсектицид за третирање на комарците, одобрен од Бирото за лекови.

Со денешното авиотретирање беа опфатени површините во градското подрачје на Кочани и низинските села што припаѓаат на територијата на Општина Кочани.